Думаєте, що заварний крем можна використовувати тільки в десертах? Нічого подібного! Сьогодні неймовірно смачний пиріг: картопля, куряче м’ясо і крем! Цікавий рецепт, який хочеться повторювати частіше!
Продукти:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 350 г;
- Сметана – 2 ст. ложки;
- Яйце – 1 шт;
- Масло вершкове – 50 г;
- Вода (тепла) – 100 мл;
- Дріжджі пресовані – 10 г;
- сухі дріжджі – 1 ч. ложка;
- Цукор – 1/2 ч. ложки;
- Сіль – 1/2 ч. ложки.
Для начинки:
- Курячі стегенця – відварені) – 2 шт;
- Картопля (відварна) – 3-4 шт;
- Зелень кропу – 1 пучок.
Для заварного крему:
- Молоко – 200 мл;
- Жовтки – 2 шт;
- Крохмаль – 2 ст. ложки;
- Сіль – 1/3 ч. ложки;
- Перець чорний мелений – 1/3 ч. ложки.
Для змазування пирога:
- Жовток – 1 шт;
- Молоко – 1 ст. ложка;
- Масло вершкове – за смаком.
Покроковий фото рецепт пиріг з картоплею, куркою і заварним кремом
Насамперед займемося тістом.
В теплу воду додаємо цукор, розкришені дріжджі і борошно (1-2 ст.ложки), добре перемішуємо і залишаємо на столі хвилин на 10.
Вершкове масло розтоплюємо (наприклад, в мікрохвильовці).
Змішуємо яйце, швидку опару, сметану і розтоплене вершкове масло (тепле). Добре перемішуємо.
У борошно додаємо сіль. Поступово вводимо борошно в рідку суміш і замішуємо м’яке тісто. Щоб тісто не прилипало до рук, можна змастити руки залишками масла. Добре вимішуємо тісто кілька хвилин, кладемо в чашку, накриваємо плівкою або кришкою і залишаємо на підйом в теплому місці приблизно на годину.
І коли тісто ось-ось підніметься, починаємо готувати заварний крем.
Молоко кип’ятимо.
Жовтки розтираємо з сіллю і перцем. Додаємо крохмаль і добре перемішуємо.
Поступово вводимо гаряче молоко і відразу добре перемішуємо, щоб жовтки не заварилися.
Чашку з приготовленою сумішшю відправляємо в мікрохвильовку, на найвищій потужності, і кожні 10 секунд дістаємо і перемішуємо.
Буквально за хвилину крем загусне до потрібної консистенції, після чого крем охолоджуємо.
Поки тісто підходило, приготували і іншу начинку. Відварили курку і картоплю. Картоплю трохи не доварюємо, щоб не розсипалася.
Тісто ділимо на дві частини. Першу побільше розгортаємо для основи пирога.
Більшу частину тіста розгортаємо і викладаємо у форму (діаметром 24 см), змащену вершковим маслом. Формуємо бортики.
Картоплю нарізаємо кружечками, куряче м’ясо – кубиками.
Першим шаром начинки викладаємо картоплю і трохи кропу. Наступним шаром викладаємо курку, тут теж зелень кропу.
Потім розподіляємо заварний крем. Його можна викласти ложкою, або, як я, скористатися кондитерським мішком. Це у нас останній шар начинки.
Накриваємо начинку другою розкатаною частиною тіста, добре защипуємо краї. Даємо постояти хвилин 15-20.
Розігріваємо духовку.
Не забудьте перед випічкою наколоти пиріг зверху виделкою і змастити жовтком, змішаним з молоком.
Випікаємо пиріг в розігрітій духовці 30-35 хвилин при температурі 180 градусів.
Після випічки рум’яну скоринку пирога змащуємо шматочком вершкового масла.
Завдяки крему начинка соковита і ніжна.
Неймовірна смакота!