Шоколадний торт “Празький”

Це стара добра класика, але злегка в сучасному виконанні. Коржі виходять вологими, з яскраво вираженим шоколадним смаком. Крем – на основі вершкового масла і згущеного молока. А легка кислинка абрикосового варення прекрасно відтіняє солодкість десерту. І ця вся радість називається торт “Прага”.

Продукти (на 8 порцій):

Для шоколадного бісквіта:

  • Шоколад темний 62% – 100 г;
  • Масло вершкове – 140 г;
  • Борошно пшеничне – 140 г;
  • Борошно мигдальне – 40 г;
  • Цукор – 100 г;
  • Яйця – 3-4 шт. (180 г);
  • Вершки жирні – 80 мл;
  • Какао-порошок – 30 г;
  • Розпушувач тіста – 8 г (2 ч. ложки);
  • Сіль – 4 г (1 ч. ложка).

    Для крему ” Прага”:

  • Масло вершкове ( 82% жирності) – 200 г;
  • Молоко згущене – 120 г;
  • Жовтки яєчні – 60 г;
  • Какао – порошок – 20 г;
  • Сіль – 1 щіпка.

    Сироп для просочення:

  • Цукор – 75 г;
  • Ром або коньяк – 20 мл;
  • Вода – 150 мл.

    Для шоколадної глазурі:

  • Шоколад темний 62% – 100 г;
  • Масло рослинне – 10 мл;
  • Джем абрикосовий – 70 г.

Покроковий фото рецепт шоколадного торту ” Празький”

Інгредієнти, які нам знадобляться для шоколадного бісквіта, і що потрібно про них знати:

Вершки – від 30% жирності.
Шоколад-темний, у мене 62% какао.
Яйця і вершкове масло – кімнатної температури.
Варення можна взяти будь-яке, головне, щоб була кислинка. У мене-абрикосове.
Шоколад розтопити (я відправила в мікрохвильовку і прогрівала при середній потужності) і трохи остудити.
Сухі інгредієнти просіяти.
Духовку включити для розігріву до 170 градусів.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийЗ’єднати всі сухі інгредієнти, крім цукру, і добре перемішати.
Розм’якшене вершкове масло збити з цукром до білого кольору.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийДодати до збитого масла яйця по одному, кожен раз добре збиваючи. Влити вершки і збивати ще секунд 30.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийУ 2-3 заходи просіяти в олійно-яєчну масу сухі інгредієнти, кожен раз добре перемішуючи.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийДодати розтоплений остиглий шоколад і добре перемішати.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийДно роз’ємного кільця (форми) діаметром 19 см застелити фольгою. Викласти тісто в підготовлену форму. Відправити в розігріту духовку і випікати до готовності (50-60 хвилин).

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийМені на це знадобилося 55 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною зубочисткою.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийДати шоколадному коржу трохи охолонути і вийняти його з форми. Перевернути корж догори дном і залишити на хвилин 20, щоб злегка вирівняти верхівку. Потім повністю остиглий бісквіт можна загорнути в пакет або харчову плівку.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийА тим часом приготувати просочення для бісквіта.
Воду, цукор і ром або коньяк з’єднати, довести до кипіння і варити до повного розчинення цукру (3-4 хвилини). Дати охолонути.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийВарення пропустити через сито, щоб позбутися від волокон і шкірки.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийІнгредієнти для крему.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийДля крему в каструлі з товстим дном з’єднати жовтки зі згущеним молоком, просіяним какао-порошком і сіллю. Варити крем на вогні нижче середнього, інтенсивно помішуючи, 5-7 хвилин. Маса повинна бути близько 60 градусів. Зняти крем з вогню, дати йому повністю охолонути.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийКоли яєчно-шоколадна маса повністю охолоне, збити розм’якшене вершкове масло до білого кольору.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийПотім в 3-4 заходи з’єднати обидві маси. Ось такий крем повинен вийти.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийРозрізати корж на 3 частини. Ось приблизно так.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийОсь такий пористий, шоколадний і неймовірно ароматний бісквіт в розрізі.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийПриступити до складання торта.
На дно страви викласти буквально столову ложку крему, щоб тортик не їздив. Зверху – корж. По краях прокласти смужки пергаментного паперу, щоб не забруднити блюдо. Добре просочити корж сиропом. І зверху – 2-3 столові ложки з хорошою гіркою крему. І так далі…

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийСамий верхній корж – дно бісквіта, тоді верхівка буде рівною. Верхній корж можна не просочувати. Постарайтеся, щоб в результаті, після просочення двох коржів, сиропу не залишилося.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийЗверху – варення. Залишками крему вирівняти боки торта.
Можна прибрати торт в холодильник на 3-4 години.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийДля декору торта я буду використовувати залишки бісквіта, залишки крему, а глазур буде гурме: шоколад і рослинне масло.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийШоколад розтопити і з’єднати з рослинним маслом. Пару столових ложок глазурі викласти в кондитерський мішок для смужок.
Решту глазурі вилити зверху на охолоджений тортик. Щоб глазур швидше схопилася, прибрати торт хвилин на 5 в холодильник.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийЗверху з кондитерського мішка нанести тоненькі смужки глазурі (раніше відкладені 2 ст.ложки). Бісквітною крихтою обсипати боки торта. З крему зробити бордюрчик.
Тортик вийшов 1175 г, в діаметрі – 19 см, висота – 7 см.
Зняти пергаментні смужки і прибрати тортик в холодильник просочитися, хоча б на пару годин, а краще на ніч.

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийДуже шоколадний, ароматний, неймовірно смачний і дуже красивий тортик готовий.
А приготувати його зовсім нескладно!

Фото приготування рецепта шоколадний торт ПразькийЩільні, вологі, насичено-шоколадні коржі, смачний вершковий крем і абрикосова кислинка…

Шоколадний торт "Празький" 1Приємного апетиту!

Записую...
Оцінки читачів
0 (0 votes)

Додати коментар

Шоколадний пиріг з сирною начинкою 9
Шоколадний пиріг з сирною начинкою
Фото приготування рецепта шоколадні кекси на кефірі
Шоколадні кекси сердечка на кефірі
Рецепт пісочних пиріжків з сиром і замороженими ягодами 11
Рецепт пісочних пиріжків з сиром і замороженими ягодами
Рахат-лукум з горіхами та родзинками 13
Рахат-лукум з горіхами та родзинками
Великий дерун з м'ясним фаршем в духовці 15
Великий дерун з м’ясним фаршем в духовці
Деруни з сиром і сметаною 17
Деруни з сиром і сметаною
Ліниві пиріжки на картопляному відварі 19
Ліниві пиріжки на картопляному відварі
Свинячі ребра, тушковані з картоплею і овочами 21
Свинячі ребра, тушковані з картоплею і овочами
Крабові палички, фаршировані печінкою тріски 23
Крабові палички, фаршировані печінкою тріски
Оладки на молоці з курячою печінкою 25
Оладки на молоці з курячою печінкою
Заливний пиріг з крабовими паличками, цибулею і пекінською капустою 27
Заливний пиріг з крабовими паличками, цибулею і пекінською капустою
Міні-піци "для закоханих" 29
Міні-піци “для закоханих”
Чайне желе з бананом і ананасом 31
Чайне желе з бананом і ананасом
Сирний суп з індичкою, овочами і макаронами 33
Сирний суп з індичкою, овочами і макаронами
Томатний суп з квасолею, копченостями і овочами 35
Томатний суп з квасолею, копченостями і овочами
Крем-суп з цвітної капусти і картоплі з сиром 37
Крем-суп з цвітної капусти і картоплі з сиром
Томатний суп з фаршем і квасолею 39
Томатний суп з фаршем і квасолею
Салат зі свининою, ананасами, кукурудзою і оливками 41
Салат зі свининою, ананасами, кукурудзою і оливками
Салат з копченою скумбрією, картоплею і селерою 43
Салат з копченою скумбрією, картоплею і селерою
Салат з куркою, шинкою, ананасами і печерицями 45
Салат з куркою, шинкою, ананасами і печерицями
Салат з індички, мандаринів і пекінської капусти 47
Салат з індички, мандаринів і пекінської капусти
М'ясні котлети з пшоном 49
М’ясні котлети з пшоном
Картопляно-курячі котлети з кукурудзою та зеленим горошком 51
Картопляно-курячі котлети з кукурудзою та зеленим горошком
Телятина, тушкована з часником 53
Телятина, тушкована з часником
Смажені курячі крильця в хрусткій паніровці 55
Смажені курячі крильця в хрусткій паніровці
Риба, запечена в томатному суфле 57
Риба, запечена в томатному суфле
Скумбрія, запечена з рисом 59
Скумбрія, запечена з рисом